Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
1980.10
1981.20
Yararlı Böcekler 1
Rodolia cardinalis Muls.: Ağaçlarda koza yaparak yumurtalarını bırakan zararlı böceğin kozasını parçalayıp yumurtalarını yiyerek yok eder.
Bracon hebetor Say.: İncirlere zarar veren kurdu iğnesiyle donduran - paratize eden - bracon hebetor kurdun bıraktığı yumurtaları yiyerek yok etmektetir.
Colosoma sycophanta L.: Çamlara zarar veren çamkurdunu doğrudan yiyerek yok eder.
Deraeocoris rutilus H.S.: Bitkilere zarar veren kurdu, iğnesiyle sokup doğruca emerrek yok eder.
Yararlı Böcekler 2
Cicindela campestris pantica Fisch: Coleoptera takımının Cicindelidae familyasından olan bu türün ergin ve larvaları toprakta yaşayan pek çok böcek türüyle beşlenir.
Syrphus vitripennis Meig.: Diptera takımının Syrphidae familyasına bağlı olan bu yararlı böceğin lavraları yaprak bitleri
( Aphididae ) ve yaprak pireleri ( Psyllidae ) ile beslenir.
Ascalaphus macaronius ( Scop. ): Neuroptera takımının Ascalaphedae familyasına bağlı bu türün larvaları toprakta yaşayan pek çok böcek türüyle beslenir.
Empusa fasciata Brul. ( Peygamberdevesi ): Dictyoptera takımının Empusidae familyasına bağlı bu böcek çekirgeler dahil pek çok böcek türüne saldırır. Peygamberdevesi olarak bilinmesinin nedeni, öndeki iki ayağının eklemlerden kıvrıldığında dua ediyor gibi görünmesidir.

1982.09
1983.15
Zararlı Böcekler 1
Eurydema spectabile Horv.: Heteroptera takımının Pentatomidae familyasına bağlı olan bu tür, lahana ve karnıbahar gibi sebzelerin özellikle fide dönemlerinde bitki özsuyunu emmek suretiyle bitkilerin gelişmesinin durmasına ve hatta ölmesine neden olur.
Dacus oleae Gmel.: Diptera takımının Tephritidae familyasından olan bu böceğin larvaları zeytin danelerinin içini yemek suretiyle kalitenin düşmesine ve yağın asit derecesinin yükselmesine neden olur.
Klapperichicen viridissima Walk.: Homoptera takımının Cicadidae familyasına bağlı olan bu tür, bağların ince sürgünlerine yumurta bırakmak suretiyle bu kısımların kurumasına neden olur. Ayrıca nimfleri de asma kökleriyle beslenerek gelişmenin yavaşlamasına yol açar.
Leptinotarsa decemlineata Say.: Coleoptera takımının Chrysomelidae familyasına bağlı olan bu türün ergin ve larvaları patates ve patlıcan gibi bitkilerin toprak üstü kısımlarında oburca beslenerek önemli zararlara neden olur.
Rhynchites auratus Scop.: Coleoptera takımının Attelabidae familyasına bağlı olan bu türün ergin ve larvaları sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının meyvelerinde zararlar yapar.
Zararlı Böcekler 2
Eurygaster integriccps Put.: Türkçede Süne olarak da isimlendirilen bu tür, buğdaygillerin özellikle tanelerini emmek suretiyle Güneydoğu Anadolu bölge­sinde önemli zararlara neden olur.
Phyllobius nigrofasciatus Pes.: Bu tür yurdumuza özgüdür. Dünyada başka bir ülkede bulunmamaktadır. Elma ve erik ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle zararlı olur.
Cercopis intermedia Kbm.: Bu tür çeşitli bitkilerin özsuyunu emmek suretiyle zarar verir.
Graptıasoma lineatum (L.): Bu tür özellikle anason çiçek ve tohumlarına saldırarak zarar verir.
Capnodis miliaris (Klug.): Bu türün özellikle larvaları taş çekirdekli meyve ağaçlarının gövdeleri içinde galeri açarak önemli zararlara neden olur.

1989.04
Türk İpekböcekçiliği
Yurdumuzda 1500 yıllık, Dünya’da ise 4000 yıllık bir özgeçmişi bulunan ve tarıma dayalı endüstride geleneksel bir yetiştiricilik olarak devam eden ipekböcekçiliği, günümüzde Bursa başta olmak üzere 40 ilimizde yapılmaktadır.
Türk ipekböcekçiliği çalışmaları birçok evreler geçirmiş olup, 15 Nisan 1888 tarihinde Bursa’da Darülharir, bu günkü adıyla İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. I. ve II. FAO projelerinin uygulandığı Enstitü modern laboratuvar alet ekipmanları ile donatılmış bulunmaktadır. Enstitüde, ipekböceği ıslahı, ipekböceği yetiştirme tekniği ve beslenmesi, ipekböceği tohumu üretimi, ipekböceği hastalık ve zararlıları gibi konularda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucundandır ki, Türk ipekböcekçiliği tohum kalitesi bakımından dünyada üçüncü sırayı almaktadır.
İpek Ülkemizde, kumaş ve halı dokumacılığında kullanılmaktadır. Özellikle Hereke’de üretilen ipek Türk halıları dünyaca tanınmakta olup bu ürünlere büyük ilgi duyulmaktadır.

2014.15
Pullar Blok İçerisinden Çıkartılmıştır.
Arı ( Dünya Çevre Günü)

Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Çevre Konferansında alınan kararla 5 Haziran tarihi Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek ve halkm katılımını arttırmak amacıyla bu tarih dünya genelinde Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır.
PTT Kurumunca çevreye verilen önemin belirtilmesi, kamuoyunun çevre konusuna dikkatinin çekilmesi ve duyarlılığın arttırılması amacıyla 1990 yılından bu yana pul emisyonumuzda düzenli olarak Dünya Çevre Günü konusuna her yıl yer verilmekte ve farklı bir konu ele alınmaktadır. Bu defa canlı hayatın devam etmesinde önemli bir rol alan Arı konusu işlenmiştir.
Çiçekli bitkilerin büyük çoğunluğu böcekler tarafından tozlaştırılırlar. Arılar ise böcekler arasında en önemli tozlaştırıcılardır. Dünyada bilinen 20 000 civarında arı türü vardır ve arılar tozlaştırıcı olarak yaşamsal rolleri nedeniyle karasal ekosistemlerin temel bileşenleridir, insan gıdasının üçte biri çiçekli bitkilerden elde edilir ve bunların % 80'inin tozlaştırılmasından bal arıları sorumludur. Çoğu tozlaştırıcı böceğin aksine, arılar yaşamları boyunca gereksindikleri diyeti sağlamak için tümüyle çiçeklere bağımlı yaşarlar. Bal arıları kolayca taşınabilmeleri ve yönetebilmeleri nedeniyle bitki tozlaşmasının yanı sıra bal, polen, balmumu, arısütü, propolis, arı zehri gibi çeşitli ürünlerin üretimi için ideal canlılardır. Bu nedenle hem ekolojik hem de ekonomik gerekçeler arıların korunmasını zorunlu kılmaktadır.


2004 Yılı sonuna kadarki Değerler ETL olarak.
2005 Yılı Başından 2008 Yılı sonuna kadarki Değerler YTL olarak.
2009 Yılı Başından sonraki Değerler TL olarak Değerlendirilmelidir.
ETL=Eski TL, YTL=Yeni TL
Değerli Pul Severler ve Biriktirenler
Son 5 Senenin Pulları genellikle
PTT'nin
www.filateli.gov.tr
sitesinde bulunmaktadır.
üzerlerindeki Değerden satılmaktadır.
Lütfen bu siteye bakmadan pul almayınız.

Bu Sitede Bulacaklarınız;

1. Pulların resimlerini,
2. PTT'nin sunuş biçimini,
3. Pulların çıkış tarihindeki Dolar ve Euro değerini ve ebatlarını,
4. Pulun İlk Gün Zarfının resmini ve İlk Gün Damgasını,
5. PTT'nin çıkardığı Özel Gün Zarflarının resmini ve Özel Gün Damgasını,
6. PTT Özel Günler için kullandığı Özel Tarih Damgalarını ve Damgalanmış Zarfları,
7. PTT'nin Pul Baskılı Posta Kartlarının resmini,
8. PTT'nin Maksimum Kartlarının resmini,
9. PTT'nin Posta Kartlarının resmini,
10. Pul portföylerinin resimlerini,
11. Yılların Listelerini,










© Pulhane Ltd.?ti.