Pulhane Ltd.Şti.
Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
GÜREŞ
GÜREŞ

1949.02 - V. Avrupa Serbest Güneş Birincilikleri
3-5 Haziran günleri arasında,  İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen V.Avrupa Serbest Güreş Birincilikleri adı altında yapıldı. Yalnızca erkekler serbest müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında Türkiye ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 6 altın ile birer gümüş ve bronz madalyayla Türkiye birinci sırada yer alırken onu ikişer altın ve bronz ile 3 gümüş madalya kazanan İsveç ile 4 gümüş ve 1 bronz madalyalı İran izledi.

1974.08 - Dünya Serbest Güreş Şampiyanası
1974 Dünya Güreş Şampiyonası serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 15. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 29 Ağustos, 1 Eylül tarihleri arasında İstanbul yapmıştır.
Bu şampiyonada Türkiye Serbest Sitilde 2 Gümüş 2 Brons madalya kazanmıştır.

2013.32 - Yaşar Doğu'nun Doğumunun 100. Yılı
Türk güreş camiasının en önemli sporcularından biri olan Yaşar Doğu 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğdu. Çocuk yaşlarda harmanlarda ve köy düğünlerinde karakucak güreşerek kendisini geliştirdi, pehlivan oldu. 1936 yılında Ankara'da Güneş Güreş Kulübü'ne girdi ve minder güreşine başlayarak kulübü adına müsabakalara katıldı. 1939 yılında Milli Takım'a alındı. Güreş hayatı boyunca, yurt içinde ve yurt dışında sayısız galibiyet kazanan milli güreşçimiz, 1951 yılında Helsinki Dünya Serbest Güreş Şampiyonasında Dünya Şampiyonu oldu.Yaşar Doğu, 1952 yılından sonra Türk güreşine Antrenör olarak hizmet etmeye başladı. 8 Ocak 1961'de geçirdiği bir kalp krizi ile Ankara'da vefat etti.
Yaşar Doğu, yalnız Türkiye'nin değil bütün dünya ülkelerinin kuvvetine hayran olduğu bir güreşçidir. Ülkemizde güreş sporuna eleman yetiştirmek için gösterdiği mücadele ve gayret, kazandığı şampiyonluklar kadar kıymetlidir. Spor hayatı boyunca, Serbest ve Greko-Romen stilde yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde yenilgi almış, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü “ Tuş " la kazanmıştır.
Doğumunun 100. Yılında, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy öncülüğünde, Yaşar Doğu'nun çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Emirli Köyü'ndeki evinin müzeye dönüştürülmesi çalışmalarına başlanmıştır.

1986.07 - Kırkpınar Güreşleri
Tarihi Kırkpınar Güreşleri geleneksel bir Türk Sporudur. Her yıl Haziran ayında Edirne’nin Sarayiçi çayırında yapılan Kırkpınar Güreşleri adını, halk hikayesinden alır. Süregelen geleneğe göre, güreşçiler Kısbet denilen deriden bir pantolon giyerler ve kavranması güç olsun diye vücutlarını yağlarlar. Cazgır'ın tüm pehlivanları övgü dolu sunuşuyla başlayan güreşler bir hafta süreyle devam eder. O yıl şampiyon olan güreşçi Baş Pehlivan ünvanını alır. Üç yıl ard arda Baş Pehlivan olan güreşçi Altın Kemer ödülüne sahip olur. Kırkpınar Şenlikleri süresince çeşitli folklor gösterileri de düzenlenir.

2011.15 - Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 650. Yılı
Orhan Gazi’nin Rumeli’yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında, kardeşi Süleyman Paşa 40 askerle Bizanslılar’a ait Domuzhisar’ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri dönerler ve şimdi Yunanistan’ın topraklarında kalan Samona’da mola verirler. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür. Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.
Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, “KIRKPINAR” adını verirler. Yunanistan’ın Samona köyünün merası içindeki alan asıl KIRKPINAR çayırıdır. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar Güreşleri Edirne ile Mustafapaşa  yolu arasındaki Virantekke denilen yerde düzenlenmiştir. Cumhuriyet’ten sonra 1924 yılında ise güreşler Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılmaya başlanmıştır.
Kırkpınar Güreşleri 1928 yılına kadar ağaları tarafından düzenlenmiştir. Güreşlerdeki ödülleri ve misafirlerin ağırlanmasını hep ağalar karşılamıştır. Ancak 1928 yılında ülkede meydana gelen ekonomik sıkıntılar nedeniyle ağalığa talip çıkmayınca, güreşlerin organize ve gelenleri ağırlama işi Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından üstlenilmiştir. 1946 yılında ise Tarihi Kırkpınar Güreşleri Edirne Belediyesi’nce düzenlenmeye başlanmıştır.


© Pulhane Ltd.Şti.