Deniz Fenerleri Deniz Fenerleri, tehlikeli sığlıklara veya denizaltı kayalıklarına yaklaşırken gemicileri uyarmak, limanlara güvenle girmelerini sağlamak amacıyla yol göstermek üzere kıyıların göze çarpan kısımlarına inşa edilmiş, en üst kısımlarına da güçlü ışık kaynakları konmuş kule veya yüksek yapılardır. Denizlerimizin kılavuzu fenerlerin öyküsünü anlamlı kılan, tüm yalnızlığını içine hapsederek ışığını göndermeye devam etmesidir.
KEREMPE DENİZ FENERİ ( Kastamonu ) Her biri ayrı efsane olan fenerlerden biridir. Fener, Cide ilçesinde bulunan Kerempe Burnunda olup, denizden 82 metre yüksekte ve sis düdük binasıyla yan yanadır. Yüksekliğine Karadeniz’ in yoğun sisi bile ulaşamamaktadır. GELİDONYA DENİZ FENERİ ( Antalya ) Denizlerimizin kılavuzlarından biridir. Kumluca ilçesi Taşlık Burnunda bulunan bu fener Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olup, 227 metre yükseklikte ve denizden 3 kilometre içerde yanıp sönmektedir. Ayak basılmayacak kadar sivri kayalıklar üzerine inşa edildiğinden ulaşımı çok zordur. Fenere elektrik ulaştırılamadığından günümüz teknolojisinde hala elle kurularak çalıştırılmaktadır. Bu masalsı feneri, doğanın elleri ile insanın elleri Akdeniz’ de birlikte yaşatmaya devam etmektedir.
Sözkonusu pulların tasarımında Novartis tarafından yayınlanan “Yalnızlığın Işıkları Deniz Fenerleri” konulu yayın ile Kıyı. Emniyeti ve Gemi Kurtarma işletmeleri Genel Müdürlüğü’ nün dokümanlarından yararlanılmıştır.
2005.04
Deniz Fenerleri 2005 Deniz Fenerleri gemileri denizaltı kayalıklarından uzak tutmak ve tehlikelere karşı uyarmak için yapılmış, çok güçlü ışık kaynağına sahip kuleler ya da yüksek yapılardır. Engin denizlerin karanlığında umut ışığıdır deniz fenerleri. Şiirlere, masallara, öykülere ve filmlere ilham verirler. Deniz ile yalnızlık özdeş sayılır hep. Gemiler de yalnızdır, fenerler de. Ta ki bir gemi ile fenerin ışığı buluşuncaya kadar, işte o zaman sona erer yalnızlıkları. BATIBURNU ( PONENTE) FENERİ 1861 yılında inşa edilen bu fener Ege bölgesinde, Çanakkale-Bozcaada’nın
güneydoğu burnu üzerinde bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 32 metre, ışık görünme mesafesi 15 deniz milidir. Çakar sistemli, 100 mm billur tipinde olan fener güneş enerjisi ile çalışmaktadır. ZONGULDAK FENERİ 1908 yılında inşa edilen fener Karadeniz bölgesinde Zonguldak'da bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 53 metre, kule yüksekliği ise 9 metredir. 1985 yılından bu yana elektrikle çalışan fenerin 500 Watt’lık ışığı 20 deniz milinden görülebilmektedir.
2010.07
Şile Deniz Feneri’nin 150. Yılı 1859 – 1860 yılları arasında Fransız Fener İdareleri tarafından yaptırılan Şile Deniz feneri dünyanın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri, ülkemizin ise en büyük Feneridir. Deniz seviyesinden 60 metre yükseklikte yer alan Şile Feneri’nin kule yüksekliği 19 metredir. 1968 yılında elektrikle çalışmaya başlayan fenerde 1000 wat gücünde ampul kullanılmaktadır. Bir tam tur dönüşünü 120 saniyede tamamlayan Şile Feneri 15 saniye aralıklarla çakan tek fenerdir. Işığı açık gecelerde yaklaşık 35 mil mesafeden görülebilmektedir.
Taş kısmı Türk mimarlar tarafından yapılan Fenerin metal aksamı ve mercek kristal sistemi Paris’te bulunan Paris Barbir Fabrikasında yapılmıştır. Uluslar arası standartlarda birinci sınıf deniz feneridir. Sekizgen şeklinde ve 110 santimetre kalınlığında taştan yapılmış olan fener kulesi daha kolay görülebilmesi için siyah beyaz paralel bantlar şeklinde boyanmıştır. Balıkçılara geceleri yoldaş olmayı 150 yıldır sürdüren Şile Deniz Feneri, 2004 yılında müze olarak halka açılmıştır. Fener ve Bekçi binası, ulusal miras olarak Kıyı emniyeti Genel Müdürlüğünce koruma altına alınmıştır.