Pulhane Ltd.Şti.
Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
TÜRK KADIN KIYAFETLERİ
KADIN KIYAFETLERİ

TÜRK KADIN BAŞLIKLARI

1997.16
1998.12
1999.14
2000.09
2001.03
Türk Kadın Başlıkları 1997
GAZİANTEP ( Taç Başlık ): Fes üstünde tepelik, tepeliğin uc kenarlarında pırpırlar ve başlığın her iki yanında yanakbastılar bulunan Gaziantep yöresine ait bu başlığın bir adıda Taç Başlık'tır.
ÇANAKKALE ( Gelin Başlığı ): Çanakkale’nin Ayvacık yöresine ait gelin başlığında gümüş tepelik, tepeliğin önünde nazardan koruyucu olduğu düşünülen bir muska bulunmaktadır.
BURSA ( Gelin Başlığı ): Bursa’rim Keleş yöresine ait bu başlığın ön kısmında 3 ayrı parçadan yapılmış ve renkli boncuklarla kilim deseni örülmüştür. Başlığın iki yanından yünlerle örülmüş toplar sarkmaktadır.
ISPARTA ( Gelin Başlığı ): Isparta yöresine ait gelin başlığında fes üstündeki tepelikten gümüş paralar sarkar. Fes kenarına sarılmış yöresel kumaş bir tarafa toplanarak omuz üzerine doğru sarkıtılmıştır.
Türk Kadın Başlıkları 1998
AFYON ( Dinar Genç Kız Başlığı ): Başın üstündeki fesin kenarına iki oyalı örtü dolanarak sarılmıştır. Başlığın kenarında bir sıra altın para vardır. Fesin alından sarkan ve omuzları örten yemeninin kenarları oyalıdır. Çene altında da bir sıra altın para ile süslüdür.
ANKARA ( Gelin Başlığı ):
Başlığın iki parmak yüksekliğindeki ön kısmında bir sıra altın para vardır. Tepelik koyu zemin üzerine sarı simle işlenmiş motiflerle süslüdür. Başlığın iki kenarından gümüş paralarla süslü zülüfler sarkar. Başlık üzerini örten örtünün üzeri tel kırma ile işlidir.
MUŞ ( Genç Kız Başlığı ): Fesin üstüne değişik renklerle birkaç örtü bürülerek sarılmış ve üstüne gümüş tepelik konulmuştur. Başlığın iki kenarından ve alna gelen yerden gümüş süslemeler sarkar. Saçlar örülerek serbest bırakılmıştır.
MUĞLA ( Bodrum Gelin Başlığı ): Kırmızı renkteki pullu yazma, başlığın çevresine dolanır. Yazmanın üst kenarına çeşitli taze çiçekler tutturulmuştur. Baş örtüsünün üzeri altın simle pul pul işlenmiştir.

Türk Kadın Başlıkları 1999
MANİSA - YUNT DAĞI: Başın etrafını ve boynu saran kırmızı örfünün üstü nakışlarla, kenarları ise boncuklarla işlenmiştir, Alnın üstüne doğru gelen küçük gümüş para dizisinin bir ucu örtü altındadır. Yanaklara gelen kısımda renkli küçük uyün ponponlar ve boncuklar başı süslemektedir.
NİĞDE: Bordo fesin üstüne ucu sivri gümüş tepelik takılmış, etrafına renkli örtü sarılmıştır. Örtünün üstüne renkli düğmeler ve nazarlık takılmıştır. Fesin kenarına alnın üstüne doğru altın paralar dizilmiştir. Başlığın altından çıkan örtü omuzların üstünden bele kadar sarkmaktadır.
ANTALYA: Başın üstünü ve yüzün çevresini saran beyaz örtünün kenarları gümüş renkli boncuklarla işlenmiştir. Örtünün üstüne başa takılan fes, renkli kumaşlarla kaplanmış alınlık kısmı badem şeklinde küçük boncuklarla yoğun şekilde süslenmiştir. Bu boncuklar yanlarda alından yanaklara kadar sarkarak başı süslemektedir.
AMASYA - MERZİFON: Başta gümüş tepelik takılmış, tepelikten gümüş para ve boncuklar sarkmaktadır. Tepeliğin altından bele kadar sarkan örtünün üstü nakışlıdır. Alındaki büyük madalyonun için altın paralarla bezenmiştir. Yüzün ve gerdanın çevresi gümüş para dizisi ile çevrilmiştir.

Türk Kadın Başlıkları 2000
ÇORUM ( Gelin Başlığı ): Üstü tüylerle süslü tepeliğin kenarlan aynalar, gümüş paralar ve renkli örtülerle süslenmiştir. Alnın etrafım saran örtünün altından altın paralı alınlık görülmektedir. Tepeliğin üst iki yanından aşağı doğru gelin telleri sarkmaktadır.
TRABZON ( Gelin Başlığı ): Altın paralarla yapılmış tepeliğin etrafına oyalarla süslü örtü sarılmıştır. Tepeliğin altından al duvak çıkar. Bürümcük gömlek giyilmiş, boyna külçe inci ve altın para takılmıştır.
TUNCELİ ( Gelin Başlığı ): Başta çene altından geçerek tepeye doğru sarılmış düz ve çizgili kumaştan yapılmış örtünün alın kısmına düz dokuma örtu sarılmıştır. Üstünde gümüş paralarla süslü alınlık vardır. Boyuna gümüş hamaylı takılmıştır.
İZMİR ( Gelin Başlığı ): Bordo fesin üstüne altın paralarla süslü tepelik takılmıştır. Tepeliğin üstünden omuzları örten, ipek üstüne tel kırma işli örfü sarkmaktadır. Boyunda beşi bir yerde vardır. Bindallı giyilmiştir.

Türk Kadın Başlıkları 2001
MERSİN - SİLİFKE: Silifke yöresinde kullanılan bu başlığın tepesinde evliliği temsil eden ördek veya tavus kuşu tüyü bulunur. Başlığın adı Mor Feş tir.
AYDIN: Germencik yöresine ait bu başlıkta fesin üstü üç ayrı renk kumaşla sarılmıştır. Saçları ve boynu desenli bir örtü örtmektedir. Fesin üstünden ve yanlarından gümüş paralar sarkmaktadır.
HAKKARİ: Başın üstündeki alçak fes yöresel siyah ve gümüş sim çizgili kalın örtü ile sarılmıştır ve arkadan serbest olarak sarkıtılmıştır. Baş örtüsünün kat yerlerinin arasından renkli yün püsküller görülmektedir.
SİVAS: Fesin üstünde tepelik görülmektedir. Fesin iki yanından, omuzlardan aşağı doğru ucu boncuklu püsküller, içinden saç geçen renkli boncuk ve nazarlıklar sarkmaktadır. Çene çevresini saran altın paralar ve nazarlıklar bulunmaktadır.

TÜRK KADIN KIYAFETLERİ
2001.02
2002.03
2003.06
2004.03
Türk Kadın Kıyefetleri 2001
AFYON: Dinar yöresine ait giysinin üstüne sim sırma işli kısa cepken giyilmiştir. Yün önlüğün üstü ve uçlan püsküllerle süslüdür. Yanlan yırtmaçlı ve kenarlan dilimli giysinin altından şalvar görülmektedir. Ayakta örgü çoraplar vardır.
BALIKESİR: Başı örten ince örtünün üstü altın ve gümüş simlerle, üç etek giysi ise altın sırma ile işlenmiştir. Boyuna gümüş hamaylı takılmıştır. Beldeki kalın altın kemerin altından ucu püsküllü,nakışlı peşkir sarkmaktadır. Üç eteğin altına şalvar giyilmiştir.
TOKAT: Tokat yöresel yazması ile örtülmüş başın kenarlarından ucu boncuklarla süslü püsküller sarkmaktadır. Boyunda gümüş hamaylı ve muska vardır. Önlük ve ayaktaki çoraplar yünle örülmüştür. Kol­larda renkli püsküller ve ponponlar vardır.
KARS: Giysi 33 parçadan oluşmaktadır. Giysinin önündeki kilim desenli parça boncuk ve düğmelerle işlenmiştir. Belden iki yana doğru sarkan süslü parçalarda boncukludur. Desenli yün çorabın üstüne çarık giyilmiştir.
Türk Kadın Kıyefetleri 2002
KASTAMONU - CİDE: Kastamonu - Cide geleneksel kadın giyim kuşamında, kenarları altın paralarla süslü fesin üstünü yöreye özgü dokuma bir örtü örter. İç gömleğin üstüne giyilen kadife cepken el nakışı ile işlenmiştir. Kenarları işlemeli şalvarın üstüne önlük giyilmiş ve bele dokuma kuşak sarılmıştır.
ÇANAKKALE - BİGA:
Çanakkale - Biga geleneksel kadın giyim kuşamında, boncuklarla işlenmiş fesin üstünde dokuma baş örtüsü görülmektedir. İç gömleğin üstüne renkli parlak boncuklarla işli kısa kollu cepken, belde uçları püsküllü kuşak ve önlük giyilmiştir. Ayaklarda kilim desenli çoraplar görülmektedir.
AMASYA - ILISU:
Amasya - llısu geleneksel kadın giyim kuşamında, başa, uçları renkli boncuklarla süslü gümüş tepeliğin üstüne, pullu baş örtüsü sarılmıştır. Pamuklu dokuma iç gömleğin üstüne uzun kollu cepken, onun üstüne de kenarları metallerle süslü ve nakışlı yelek giyilir. Beldeki kemerin altında üstü ponpon ve el nakışı ile işlenmiş önlük vardır. Şalvar bol kesimli, ayaklarda desenli yün çoraplar görülmektedir.
ELAZIĞ: Elazığ geleneksel kadın giyim kuşamında, fesin üstündeki gümüş tepeliğin kenarları oyalarla süslü ince bir başörtüsü sarar. Üstü gümüş ve altın ipliklerle kabartma olarak ( Maraş işi ) işlenmiş kadife bindallının önü ayak bileklerine kadar uzanır. Bele gümüş kemer takılmıştır.
Türk Kadın Kıyefetleri 2003
SİVAS - DİVRİĞİ: Sivas - Divriği geleneksel giyim kuşamında, başa tepesi yüksek gümüş tepelik takılmıştır. Başı iğne oyaları ve altın paralar çevrelemektedir. Sırma işlemeli cepken ve beldeki gümüş kemerin altında kilim desenli önlük görülmektedir.
GAZİANTEP:
Gaziantep geleneksel giyim kuşamında, başörtüsünün üstüne gümüş para ve penezlerle süslü fes takılmıştır. Giysi çok renkli, değişik desenlerdeki kumaşlardan yapılmıştır. Kollar dirsek boyunda ve bele üstü kanaviçe işli beyaz önlük bağlanmıştır.
ERZİNCAN: Erzincan geleneksel giyim kuşamında, alın üstüne gelecek şekilde fesin üstünü saran gümüş para ve penezlerin üstünde altın simle işlenmiş başörtüsü vardır. Bedene oturan giysinin kol uçları yırtmaçlı ve uzundur. Giysinin önü, kol kenarları ve etek uçları simlerle işlenmiştir.
ANKARA - BEYPAZARI:
Ankara - Beypazarı geleneksel giyim kuşamında, altın paralarla çevrelenmiş fesin üstünde uzun bir başörtüsü vardır. Kısa cepken sim kordonlarla işlenmiştir. Boyunda birkaç sıra beşi biryerde, belde geniş altın kemer vardır. Bol şalvar giysiyi tamamlar.
Türk Kadın Kıyefetleri 2004
EDİRNE: Geleneksel giyim kuşamında kenarı kürklü kısa cepken sırma ile işlenmiştir. Bele nakışlı kuşak sarılmıştır. Şalvarın kenarları ve paçaları nakışla süslenmiştir.
BURDUR: Geleneksel giyim kuşamında tüylerle süslenmiş fesin kenarlarından iki uzun örtü sarkmaktadır. Gömleğin üstüne giyilen üç etek giysinin belinde nakışlı kuşak ve altında şalvar görülmektedir.
TUNCELİ: Geleneksel günlük giyim kuşamında başı saran örtünün üstüne renkli eşarplar başlanmıştır. Alınlık gümüş paralarla süslüdür. Üstü işlemeli kısa cepkenin altından üç parçalı etek ve şalvar görülmektedir.
TRABZON: Geleneksel günlük giyim kuşamında el dokuması yakasız gömleğin üstüne çok renkli kolsuz kısa yelek giyilmiştir.Etek ucu büzgülü çiçek desenli eteğin üstüne uç kısmı bele doğru kıvrılmış önlük bağlanmıştır. Eteğin altından şalvar görülmektedir.


2019.21 - EUROMED - Akdeniz'deki Kıyafetler
İnsanoğlu var olduğundan bu yana her ortamda, içinde bulunduğu durum ve sosyal statüsünün gerektirdiği şekilde ve kişilik özelliklerine uygun olarak giyinmektedir. Akdeniz'e kıyısı olan ülkemizdeki halk giysileri, Akdeniz kültürünün bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Tarihi bir eser gibi yıllarca korunup özel zamanlarda giyilen bu kıyafetler Türkiye'nin vazgeçilmezi olma özelliğini her zaman muhafaza etmektedir.
Bındalli/Gaziantep; Gaziantep yöresinde giyilmekte olan bındalli adı verilen özel gün giysileri ülkemizin hemen hemen bütün yörelerinde giyilmektedir. Kırmızı ipek veya kadife kumaş üstüne dival işi tekniği ile sırma iplik kullanılarak yapılan işlemelerde bitkisel motifler yer almaktadır. Gelin başlığında, altın ve gümüş takılar ile renkli eşarp ve tüyler kullanılmakta olup boynunda altın paralarla süslenmiş gerdanlık, belinde ise altın kemer bulunmaktadır.
Gelin Giysisi/Antalya; Antalya yöresinin geleneksel gelin giysisinin başlığında kullanılan boncuk, pul, püskül ve iğne oyaları ile yapılan süslemeler başı sarar ve göğüse kadar sarkar. Beli saran kemerde ve kısa yelekte de aynı süslemeler görülmektedir. Şalvar üstündeki önlük payetlerle süslenmiştir. Ayaklara ise geleneksel motiflerle işlenmiş tiftik yün çorap giyilmektedir.
2010 yılından bu yana PTT'nin üyesi olduğu Akdeniz Posta Birliği ( EUROMED ) kapsamında EUROMED ( AKDENİZ'DEKİ KIYAFETLER ) konulu Gaziantep ve Antalya yöresine ait geleneksel kıyafet görselleri kullanılmıştır.




© Pulhane Ltd.Şti.