Sinema Sanatı
1995.02
Sinemanın 100. Yılı
28 Aralık 1895'te Lumiere Kardeşler, icat ettikleri ve
Sinematograf adını verdikleri aletle Paris'teki Grand Cafe'de ilk gösteriyi gerçekleştirdiler. Birçok ülkeye çok sayıda kameraman gönderdiler. Hatta bunlardan Promio Kardeşler de İstanbul’a gelerek sinemanın ilk hareketli görüntülerini Haliç'te çektiler.
Giderek gelişen ve 7. sanat olarak kabul edilen sinema alanında tüm dünyada önemli ürünler verildi.
İstanbul'da halka ilk film gösterimi 1896'da Weinberg adlı Polonya asıllı bir Musevi tarafından Beyoğlu'nda Sponeck Birahenesinde yapıldı. Ülkemizdeki ilk sinema teşkilatı 1915'te Enver Paşa tarafından Merkez Ordu Sinema Dairesi olarak kuruldu ve başına Weinberg getirildi. Daha sonra Weinberg’in yerine Fuat Uzkınay atandı.
İlk konulu Türk filmi olan
Pençe 1917'de
Sedat Simavi tarafından çekildi. Daha sonra Muhsin Ertuğrul ile devam eden sinemamızda 1940'dan itibaren çok sayıda sanatçı yetişti.
Bu pula ait bilgiler ve dokümanlar Mimar Sinan Üniversitesi, Sinema - TV Merkezi Müdürü Prof. Sami Şekeroğlu’ndan sağlanmış, kompozisyon ise Sanatçı Bülent Erkmen tarafından hazırlanmıştır.
2006.15
Türk Sinema Sanatı ( Selvi Boylum Al Yazmalım )
1977 yılında çekimi yapılan Selvi Boylum Al Yazmalım filminin yönetmenliği Atıf Yılmaz BATIBEKİ tarafından yapıldı. Türk Sinema Tarihinde özel bir yere sahip olan bu filmde aşk teması şiirsel bir dille anlatıldı. Yürek kabartan bu film Türk Halkının kalbinde derin izler bıraktı. Atıf Yılmaz 1978 yılında 15. Antalya Film Şenliğinde bu filmle en iyi yönetmen ödülünü aldı.
Asya, llyas ve Cemşit karakterlerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin üçlüsü, gösterdikleri üstün performansla aşkın kelimelerle anlatılamayacağını yalnızca yaşanabileceğini bu filmde dile getirip ruhumuzu tarifsiz dokunuşlara sürüklediler.
Her yaştan ve kültürden insana hitap eden Selvi Boylum Al Yazmalım filmi aradan geçen bunca yıla rağmen her izlenildiğinde aynı keyfi izleyiciye verdi ve beyazperdenin büyüsünü hissettirdi.
Yeşilçam’ın nitelik ve nicelik olarak en fazla film üreten yönetmenlerinden biri olan Atıf Yılmaz hayatı boyunca 119 filme imzasını attı, 51 film senaryosu yazdı ve 27 filmin yapımcılığını üstlendi. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından Sanatta Onursal Doktora Payesi verildi. Atıf Yılmaz’ın 5 Mayıs 2006 tarihinde vefat etmesi Türk Sineması açısından büyük acı oldu. Kullandığı sinema diliyle kadınlar konusunda söylenebilecek en değerli cümleleri sarfeden büyük usta, sinemamızda silinemeyecek büyük bir isim olarak kaldı.
2014.26
Pullar Blok içinden çıkartılarak elde edilebilir. Blok içinden çıkartıldığında blok numarası ile bağı kopartılmaktadır.
Türk Sinemasının 100. Yılı
Fuat Uzkınay'ın 1914 yılında çektiği
Ayestefanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı adlı yapımı ile başlayan Türk Sineması, 2014 yılında 100. Yılını kutlamıştır. 14 Kasım 2014'te yüzüncü yılını geride bırakan Türk Sineması, asırlık serüveninde birçok önemli ismi yetiştirmiş ve altı binden fazla uzun metrajlı filmi sinemaseverlerle buluşturmuştur.
Türk Sinemasının 2000 yılı sonrasında izleyici profili değişmiş, sinemacıların anlatımlarında belirgin değişiklikler gözlemlenmeye başlamıştır. Türk filmlerinin teknik düzeyi dünya standartlarını yakalamış, sinemaya sinema okullarından yetişmiş eğitimli gençler hakim olmaya başlamıştır. Türk filmlerinin bütçeleri milyon dolarlık, seyirci sayıları da milyon kişilik rakamlara ulaşmaya başlamıştır. Son yıllarda artan seyirci ve film sayısı, üretimdeki çeşitlilik, birbirine eklenen farklı üretim
tarzlarının varlığı, sinema için umut verici bir tablo oluşturmaktadır.