Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
PTT Müdürlüğünce 1978 Yılınının ( 10. ) serisi olarak dolaşıma sunulmuştur.
1978.10
Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesinin
25. Yılı ( Ek Degerli )

1978.10.01
2642-2832-2854
1978.10.02
2643-2833-2855
Sunum:
03.09.1978 tarihinde, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesinin 25. Yılı konulu iki değerli Anma Pulları ( Ek Değerli ), 2,50 ETL +0,50 ETL ve 5,00 ETL + 0,50 ETL olmak üzere toplam 8,50 ETL, bu pullara ait İlk Gün Zarfı, PTT Meslek Okulları Birliği Yardımlaşma Derneğine ( M.O.B.Y.D. ) yaptırılarak tüm PTT Merkez Müdürlüklerinde ve Ankara PTT Başmüdürlüğü Ulus PTT Merkez Müdürlüğü Filateli Gişesi Ulus - Ankara adresinde satışa sunulmuştur.

Bütün filatelik ürünlerin satışı ile aynı tarihte,
Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesinin 25. Yılı - 3.9.78 - ANKARA
ibareli İlk Gün Damgası Genel Müdürlük Filateli Gişesi, Ulus - Ankara adresinde kullanılmıştır.

Anma Pullarının Değerleri: 2,50 ETL + 0,50 ETL ve 5,00 ETL + 0,50 ETL = 8,50 ETL
1 Dolar = 25,50 ETL / 0,33 $,
Çıkış Tarihi: 03.09.1978, Son Satış Tarihi: 31.12.1979 ( Postada Sürekli Geçerli )
Basım Adedi: 249.041 Adet 2 puldan oluşan seri, 100 lük tabakalar halinde basılmıştır.
2,50 ETL + 0,50 ETL, 249.089 Adet ve 5,00 ETL + 0,50 ETL, 249.041 Adet
Pulların Boyutu: 36 x 26 mm. - 26 × 36 mm. - Dantel: 12¾ × 13
Baskı Yöntemi: Ofset
Basımevi: Ticaret Matbaacılık T.A.Ş. - İzmir
Grafik Tasarım: Cemalettin Mutver

Seri Numarası: 559,
PTT Kodu: 1001, PTT Sayfa: 477

Konu: Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesinin 25. Yılı

Avrupa Konseyi üyesi devletler arasında 4 Kasım 1950'de Roma'da imzalanan İnsan haklarını ve temel hürriyetleri korumaya ilişkin sözleşme. Tam adı, İnsan Haklarını ve Temel Hürriyetleri Korumaya İlişkin Sözleşme'dir. Bu milletlerarası sözleşme 3 Eylül 1953'te beş ek protokolle yürürlüğe girmiştir. Türkiye bu sözleşmeyi 10 Mart 1954 tarihinde çıkardığı bir kanunla onaylamıştır. Bu kanun 19 Mart 1954 tarih ve 8662 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Şu anda Avrupa Konseyine üye olan 21 ülkeden 20'si sözleşmeye katılmıştır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kişinin belli başlı medeni ve siyasi haklarını geniş bir şekilde garanti ( güvence ) altına almıştır. Sözleşmenin birinci bölümünde korunması öngörülen hak ve hürriyetler şunlardır: 
Yaşama hakkı ve beden bütünlüğünün korunması hakkı, Özgürlük ve güvenlik hakkı, Adalete uygun bir biçimde yargılanma hakkı, Özel hayatın ve aile hayatının korunması hakkı, Meskenin ( Konutun ) ve Haberleşmenin gizliliğinin korunması hakkı, Düşünce, Vicdan ve Din hürriyeti, İfade hürriyeti, Toplantı, Dernek ve sendika kurma hürriyeti, Sözleşmede tanınan hak ve hürriyetleri ihlal edilen her ferdin milli yargı organlarına başvurma hakkı, Mülkiyet hakkı. 
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olan devletler makul zaman aralıklarıyla ve gizli oyla serbest siyasi seçimler yapmayı kabul ve taahhüt etmişlerdir. Sözleşme, işkence, insanlığa aykırı ve onur kırıcı muamele ve ceza uygulamasını, ayrıca köleliği ve ceza kanunlarının geçmişe etkili olarak uygulanmasını da yasaklamıştır. 
Kabul edilen bir ek protokol başka hakları da düzenlemiş ve yasaklar koymuştur. Buna göre hiç kimse hukuka uygun olmayan bir yükümlülüğü yerine getirmediği için hürriyetinden alıkonulamaz. Herkes serbest dolaşım ve meskenini seçme hakkına sahiptir. Hiç kimse kendi yurdundan zorla çıkarılamaz, yabancı asıllı olanları kitle halinde göçe zorlamak yasaktır. 
Sözleşmede ve ek protokolde sayılan hak ve hürriyetler açık seçik tanımlanmış olmadığı halde, bunların hangi şartlar altında sınırlanabileceği ve hangi durumlarda askıya alınabileceği kesin bir şekilde belirlenmiştir. Sözleşmenin bu konuda kullandığı formül şöyledir: Bir hakkın kullanılması demokratik bir toplumda mecburi tedbir olarak, milli güvenliğin, kamu güvenliğinin, kamu düzeninin, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması ancak kanunla kısıtlanabilir. 
Sözleşmede ayrıca özel sınırlama sebepleri de açıklanmıştır. Bu yüzden sözleşmenin, Avrupa'nın demokratik rejimlerinin korunması, birlik ve bütünlüğünün sağlam temeller üzerine oturtulması gayesinin yanı sıra, devletlerin egemenliğinin pek fazla kısıtlanmamasını sağlama gayesine de yer verilmiştir. 
Sözleşmenin milletlerarası hukuk alanında getirdiği en önemli yenilik, kişilerin ferdi başvuru hakkını tanımış olan devlet aleyhine Avrupa İnsan Hakları Komisyonuna dilekçe verebilmesidir. 
Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde ideal prensipler yer almışsa da halen uygulanması hususunda pekçok pürüzler bulunmaktadır. Bilhassa Avrupa Konseyine üye olan ülkelerin diğer ülkelere karşı çifte standard uygulamaları sebebiyle insanlık huzur ve mutluluk dolu günleri hasretle beklemektedir. Pekçok insanlar evlerinden ve yurtlarından kovulmakta, kendi dinlerine ve öz değerlerine sahip çıktıkları için ya horlanmakta veya cezalandırılmaktadırlar. İnsan hakları sözleşmesi savunucusu devletler ise bunları zevkle seyretmektedirler. 

Konu ile ilgili pulları görmek isterseniz Tıklayınız ( İnsan Hakları ).
İlk Gün Zarfı ile İlk Gün Damgası
1978 Yılında PTT Meslek Okulları Birliği Yardımlaşma Derneği ( M.O.B.Y.D. ) - Ankara Şbesi
PTT adına İlk Gün Zarfları hazırlayarak dolaşıma sunmuştur.

İlk Gün Damgalı Zarfın Dolaşıma Sunulduğu Günkü Değeri: 8,50 ETL + Zarf maliyetidir.


1978.10
Seri no: 559

Kamer
Akoba
Diğerleri

Ankara Posta Merkezinde kaç adet İlk Gün Zarfının İlk Gün Damgası ile damgalandığı bilinmiyor.
1953 - 1980 Yılları arasında, PTT dışında çok değişik firmalar İlk Gün Zarfları hazırlamışlardır. PTT 1980 Yılında kendi logosunu kullanmaya başlamıştır. Zarflar bulundukca örnek olarak konulacaktır. Sizde bulunuyorsa tarayıp filateli@pulhane.com adresine e.posta ile gönderirseniz bu sitenin tamamlanmasına yardım etmiş olursunuz. TEŞEKKÜRLER.


2004 Yılı sonuna kadarki Değerler ETL olarak.
2005 Yılı Başından 2008 Yılı sonuna kadarki Değerler YTL olarak.
2009 Yılı Başından sonraki Değerler TL olarak Değerlendirilmelidir.
ETL=Eski TL, YTL=Yeni TL
Değerli Pul Severler ve Biriktirenler
Son 5 Senenin Pulları genellikle
PTT'nin
www.filateli.gov.tr
sitesinde bulunmaktadır.
üzerlerindeki Değerden satılmaktadır.
Lütfen bu siteye bakmadan pul almayınız.

Bu Sitede Bulacaklarınız;

1. Pulların resimlerini,
2. PTT'nin sunuş biçimini,
3. Pulların çıkış tarihindeki Dolar ve Euro değerini ve ebatlarını,
4. Pulun İlk Gün Zarfının resmini ve İlk Gün Damgasını,
5. PTT'nin çıkardığı Özel Gün Zarflarının resmini ve Özel Gün Damgasını,
6. PTT Özel Günler için kullandığı Özel Tarih Damgalarını ve Damgalanmış Zarfları,
7. PTT'nin Pul Baskılı Posta Kartlarının resmini,
8. PTT'nin Maksimum Kartlarının resmini,
9. PTT'nin Posta Kartlarının resmini,
10. Pul portföylerinin resimlerini,
11. Yılların Listelerini,










© Pulhane Ltd.?ti.