Pulun Osmanlıda Doğduğu 19. Yüzyıl ortalarında Üsküdar'dan İstanbul
Sitemde Google
PTT Müdürlüğünce 2022 Yılının 18. serisi olarak dolaşıma sunulmuştur.
Seri Numarası: 1373
2022.18
Kanyonlar
2022-18-01
4598-5081
2022-18-02
4599-5082
Sunum:
18 Ağustos 2022 tarihinde dolaşıma sunulan Kanyonlar konulu iki değelrli Anma pulları 2 x 7,50 TL ( 36 x 52 mm boyutunda ) olmak üzere toplam 15,00 TL bedelle, söz konusu Anma pulu serisine ait 22,50 TL bedelli İlk Gün Zarfı, PTT İşyerlerinde, www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunulmuştur.

PTT Pul Müzesi Hacı Bayram Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 13 Ulus-Altındağ/ANKARA  adresinde.
Kanyonlar 18.08.2022 ANKARA  
ibareli İlk Gün Damgası kullanılmıştır

Anma Pulları Değerleri: 2 x 7,50 TL = 15,00 TL
1 Dolar = 18,0281 TL / 0,8320 $, 1 Euro = 18,3298 TL / 0,8183 €
Çıkış Tarihi: 18.08.2022, Son Satış Tarihi: Tükeninceye kadar.
Basım Adedi: 100,000 adet iki puldan oluşan seri, 25 adet pullu tabakalarda basılmıştır.
Pulun Boyotu: 52 x 36 mm.
Baskı Yöntemi: Dijital Baskı
Basımevi: PTT Matbaası - Ankara
Tasarım Tekniği: Açıklanmadı - Tasanrımcı: Açıklanmadı

Seri Numarası: 1373
PTT Kodu: 1001- 475 ( Konulu Anma Pulları ), PTT Sayfa: 1365
Konu: Kanyonlar

Güçlü ırmakların özellikle kireçli olmayan bölgelerde kazdıkları derin vadilere "Kanyon" denir. Kalker kayalar içinde, akarsuyun derine aşındırması sonucu kanyonların kenarlan çok sarp boğazlar şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Karaleylek Kanyonu: Karaleylek Kanyonu, Elazığ'ın Baskil ilçesi Kumlutarla köyü sınırları içerisinde, Fırat Nehri kıyısında bulunmaktadır. Kanyondaki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen "Kara Leylek" göçmen kuşlarının bir kısmına yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon adını, bu doğal alanda yuva yapan endemik bir tür olan Kara Leylek kuşlarından almaktadır. Kumlutarla köyünün 2 km kuzeyinden başlayan kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km boyunca uzamaktadır. Bu mağaraların en önemlisi ise Tepesidelik Mağarası'dır. Mağaranın tepe kısmındaki orta bölümün çökmesi ile giriş kısmı doğal bir köprü oluşturmuştur. Mağara içerisinde tavandan akan bir tatlı su kaynağı da mevcuttur. Kanyona ulaşım Fırat Nehri üzerinden teknelerle sağlanmaktadır.
İncesu Kanyonu: İncesu Kanyonu Çorum ili, Ortaköy ilçesi, İncesu köyünde iki tarafı yüksek kayalarla çevrili bir doğa harikasıdır. Tek girişi ve çıkışı bulunan kanyon 12 km boyunca devam etmekte ve İncesu köyünde son bulmaktadır. Kanyon içinde 1650 metre uzunluğunda yürüyüş platformu bulunmaktadır. Kanyonun her iki yanında yükselen kayalar üzerinde Helenistik Döneme ( M.Ö. 2.yüzyıla ) tarihlenen duvar kalıntıları, halk tarafından mağara olarak adlandırılan merdiven basamaklı su sarnıçları, ahşap hatıl oyukları yer almaktadır. Kanyonun solunda bir kaya bloğu üzerinde bulunan büyük bir tanrıça kabartmasında ana tanrıça "Kybele" bir taht üzerine oturup sol elinde bir aslan yavrusu tutarken tasvir edilmiştir. Bu kabartma Anadolu'da Helenistik Çağa tarihlenen "Kybele" kabartmalarının en büyüğü olarak kabul edilmektedir. Tarih ve doğanın aynı mekânda buluştuğu İncesu Kanyonu doğa yürüyüşü, dağcılık, kaya tırmanışı, fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği gibi aktiviteler yapılmaktadır.
Şahinkaya Kanyonu ( İlk Gün Zarfında ): Samsun ili, Vezirköprü ilçesine bağlı Kuruçay köyünde bulunmaktadır. Altınkaya Barajı sınırları içerisinde yer alan kanyon, Altınkaya Barajı'nı ikiye ayırmasıyla eşine az rastlanan bir yarma vadi özelliğindedir. Kanyonun uzunluğu yaklaşık 3 bin 250 m, yüksekliği 340 m, en derin noktası ise ( su derinliği ) 106 m'dir. Milyonlarca yıl süren orojenez ( dağ oluşumu ) ve akarsu aşındırması sonucunda oluşan Şahinkaya Kanyonu, yüksek kaya duvarlarında yer alan antik merdivenleri ve mağara girişleri ile dikkat çekmektedir. 2012 yılında "Ulusal Turizm Bölgesi", 2015 yılında "Tabiat Parkı" ilan edilmiştir. Ana bitki örtüsünü; kızılçam ve meşe oluşturmaktadır. Doğal yaşam alanı içerisinde karaca, kurt, tilki, sincap, porsuk, yaban kedisi, su samuru, sülün, şahin, kaya kartalı ve saka gibi hayvan türleri bulunmaktadır. Ekoturizm açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Alan içerisinde foto safari, sportif olta balıkçılığı, sualtı dalışı, yamaç paraşütü, tekne gezisi, tırmanma ve doğa yürüyüşü gibi etkinlikler yapılabilmektedir.

Ülkemizin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden olan "Karaleylek ve İncesu Kanyonu" görsellerine Anma pullarında, "Şahinkaya Kanyonu" görseline İlk Gün Zarfında yer verilerek hazırlanan "Kanyonlar" konulu iki adet anma pulu ve ilk gün zarfı 18.08.2022 tarihinde dolaşıma sunulmuştur.

Konu ile ilgili diğer pulları görmek isterseniz Tıklayınız ( Turizm ).
İlk Gün Zarfı ile İlk Gün Damgası
İlk Gün Damgalı Zarfın Dolaşıma sunulduğu günkü değeri, 22,50 TL dir.
Zarfın Boyutu: 350 × 240 mm.
Baskı Yöntemi: Dijital Baskı
Tasarım Tekniği: Açıklanmadı - Tasanrımcı: Açıklanmadı

 


2022.18
Seri no: 1373

İlk gün zarfı, "Şahinkaya Kanyonu" görseline yer verilerek hazırlanmıştır.


2004 Yılı sonuna kadarki Değerler ETL olarak.
2005 Yılı Başından 2008 Yılı sonuna kadarki Değerler YTL olarak.
2009 Yılı Başından sonraki Değerler TL olarak Değerlendirilmelidir.
ETL=Eski TL, YTL=Yeni TL
Değerli Pul Severler ve Biriktirenler
Son 5 Senenin Pulları genellikle
PTT'nin
www.filateli.gov.tr
sitesinde bulunmaktadır.
üzerlerindeki Değerden satılmaktadır.
Lütfen bu siteye bakmadan pul almayınız.

Bu Sitede Bulacaklarınız;

1. Pulların resimlerini,
2. PTT'nin sunuş biçimini,
3. Pulların çıkış tarihindeki Dolar ve Euro değerini ve ebatlarını,
4. Pulun İlk Gün Zarfının resmini ve İlk Gün Damgasını,
5. PTT'nin çıkardığı Özel Gün Zarflarının resmini ve Özel Gün Damgasını,
6. PTT Özel Günler için kullandığı Özel Tarih Damgalarını ve Damgalanmış Zarfları,
7. PTT'nin Pul Baskılı Posta Kartlarının resmini,
8. PTT'nin Maksimum Kartlarının resmini,
9. PTT'nin Posta Kartlarının resmini,
10. Pul portföylerinin resimlerini,
11. Yılların Listelerini,










© Pulhane Ltd.?ti.