Sunum:
24 Temmuz 2023 tarihinde dolaşıma sunulan
Lozan Barış Antlaşması'nın 100.Yılı konulu tek değerli
Anma pulu 10,00 TL bedelle, ( 38 x 38 mm. boyutunda ), söz konusu
Anma pulu serisine ait
20,00 TL bedelli
İlk Gün Zarfı, PTT İşyerlerinde,
www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunulmuştur.
Ulus PTT Müdürlüğü/ANKARA adresinde,
Lozan Barış Antlaşması'nın 100.Yılı 24.07.2023 ANKARA
ibareli
İlk Gün Damgası kullanılmıştır. Damgalı Zarf 2.000 adet üretilmiştir.
Anma pulunun Değeri: 10,00 TL
1 Dolar = 27,0102 TL
/ 0,3702 $, 1 Euro = 29,9633 TL
/ 0,3341 €
Çıkış Tarihi: 24.07.2023, Son Satış Tarihi: Tükeninceye kadar.
Basım Adedi: 100,000 adet Anma Pulları serisi, 40 adet pullu tabakalarda basılmıştır.
Pulun Boyotu: 38 x 38 mm.
Baskı Yöntemi: Dijital
Basımevi: PTT Matbaası - Ankara
Tasarım Tekniği: Dijital Çizim - Tasarımcı: Mehmet Sayar
Seri Numarası: 1390
PTT Kodu: 1001- 491 ( Konulu Anma Pulları ), PTT Sayfa: 1384
Konu: Lozan Barış Antlaşması'nın 100.Yılı
Türk Kurtuluş Savaşı'nın silahlı eylem aşaması Mudanya Mütarekesi ile sona ermiştir. Bu bağlamda kazanılan askerî zaferden sonra mücadele bütünüyle diplomasi alanına taşınmıştır. TBMM Hükümeti daha Mudanya Mütarekesi görüşmeleri devam ederken İtilaf Devletlerine verdiği bir nota ile barış konferansının 20 Ekim 1922'de İzmir'de toplanmasını teklif etmiştir. Ancak bu teklif İtilaf Devletleri tarafından kabul edilmemiştir. Batılı devletler kendi aralarında yaptıkları görüşmeler sonrası, konferansın 13 Kasım 1922'de İsviçre'nin Lozan şehrinde başlaması konusunda görüş birliğine varmış ve aldıkları bu kararı 27 Ekim'de bir nota ile hem Ankara Hükümeti'ne hem de İstanbul Hükümeti'ne bildirmişlerdir. İtilaf Devletleri bu tutumlarıyla iki hükümet arasındaki görüş ayrılıklarından yararlanmayı amaçlamışlardır.
Lozan Barış Görüşmelerine Anadolu'dan iki hükümetin davet edilmesi özellikle Türk ulusunun görüşmelerde hangi hükümet tarafından temsil edileceği konusunda ciddi bir tartışmayı beraberinde getirmiştir. İstanbul Hükümeti'nin konferansa katılmak için girişimlerde bulunması, kazanılan askeri ve siyasi zafere ortak olmak istemesi, bu hükümetin ve saltanat kurumunun varlığını tartışılır hale getirmiştir. Böyle bir ortamda Mustafa Kemal Paşa'nın girişimiyle hazırlanan saltanatın kaldırılmasına dair teklif, 1 Kasım 1922'de TBMM'de kabul edilmiş ve İstanbul Hükümeti'nin konferansa katılma ihtimali ortadan kaldırılmıştır.
Lozan görüşmeleri öncesi iç politikayı meşgul eden bir diğer sorun ise Türk tarafını temsil edecek heyetin kimlerden oluşacağı ve bu heyetin başkanının kim olacağı konusudur. Lozan Konferansı'nın Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanacak olması ve bu nedenle TBMM Hükümeti'nin de Dışişleri Bakanı düzeyinde temsil edilmesi diplomatik açıdan daha uygun bulunmuştur.
Mustafa Kemal Paşa, Mudanya Mütarekesi'ndeki başarısından dolayı
İsmet ( İnönü ) Paşa'nın Heyet başkanı olmasını istemiş ve bu süreçte
Rauf ( Orbay ) Bey başta olmak üzere
Ali Fuat ( Cebesoy ) ve
Fevzi ( Çakmak ) Paşalar ile
Yusuf Kemal
( Tengirşenk ) Bey'in görüşlerini almıştır. 24 Ekim 1922'de Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey'in görevinden istifa etmesiyle bu göreve İsmet Paşa getirilmiştir. Bakanlar Kurulu tarafından saptanan TBMM Heyeti şu kişilerden oluşmuştur: Baş delege İsmet Paşa, ikinci delege Dr. Rıza Nur Bey ve diğer delege ise eski Maliye Bakanı
Hasan ( Saka ) Bey'dir. Bu isimlere ek olarak
Celâl
( Bayar ),
Zekâi ( Apaydın ), Lemi ( Saltık ), Münir ( Ertegün ) ve
Yusuf Hikmet ( Bayur ) gibi kişilerden geniş bir danışmanlar grubu da oluşturulmuştur. Heyetin kesinleşmesinden sonra Lozan'da ele alınması gereken konular üzerinde çalışmalara hız verilmiş ve Türk tezinin özeti şeklinde 14 maddeden oluşan bir talimatname, Hükümet tarafından heyete takdim edilmiştir. Bu maddelerde toprak bütünlüğüne ve tam bağımsızlığa yapılan vurgu, talimatnamenin Misak-ı Millî ile uyumlu olduğunu kanıtlamaktadır.
Lozan Görüşmeleri, 13 Kasım 1922'de başlaması gerekirken İngiltere'de ki sorunlar ve İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrılıklarının giderilememesi nedeniyle gecikmeli olarak 20 Kasım 1922'de başlamıştır. Görüşmelerde İngiltere Lord Curzon, Fransa Barere, İtalya Garroni ve Yunanistan Venizelos başkanlığındaki heyetler tarafından temsil edilmişlerdir. Japonya, Portekiz, Belçika, Romanya, Yugoslavya temsilcilerinin de katıldığı konferansta Rusya ve Bulgaristan sadece boğazlar ile ilgili konulardaki görüşmelere katılmıştır. ABD ise konferansta gözlemci olarak yer almıştır. Görüşmeler Lozan'da bulunan Uşi Şatosu'nda üç komisyonun kurulmasıyla başlamış ancak başta Musul Sorunu olmak üzere mali ve ekonomik konular, boğazlar, kapitülasyonlar, Yunanistan'dan istenen tamirat bedeli gibi çeşitli konulardaki görüş ayrılıkları nedeniyle görüşmeler 4 Şubat 1923 tarihinde kesilmiştir.
4 Şubat 1923-23 Nisan 1923 tarihleri arası, Lozan Barış Konferansı'nın kesilme dönemi olarak bilinir. Bu ara dönemde taraflar, görüşmelerin yeniden başlaması için birbirlerine yeni projeler sunmuşlardır. Türkiye, İtilaf Devletlerine 8 Mart 1923'te verdiği bir nota ile barış koşullarını içeren projesini sunmuştur. Bu projeye göre borçlar ve kapitülasyonlar başta olmak üzere ekonomik ve mali konularda Türkiye'nin tutumunun değişmediği açıkça görülmektedir. Türkiye'nin bu kararlı tutumu karşısında İtilaf Devletleri geri adım atmış ve görüşmelerin 23 Nisan'da yeniden başlayacağını duyurmuşlardır.
Lozan Konferansı'nın ikinci dönemi, 23 Nisan-14 Temmuz 1923 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Görüşmelerin ikinci döneminde Türk heyeti daha rahat ve güçlü bir şekilde oturumlarda yer almış ancak Türk Heyeti Başkanı İsmet Paşa ile TBMM Hükümeti Başkanı Rauf ( Orbay ) Bey arasındaki görüş ayrılıkları Türk tarafının elini zayıflatmıştır. Yaşanan bu sıkıntı11 durum, Mustafa Kemal Paşa'nın girişimleriyle aşılmış ve Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalanmıştır. 4 bölüm ve 143 maddeden oluşan antlaşmanın önemli koşulları şunlardır:
Trakya Sınırı: Karaağaç Türkiye'de kalacak ve Meriç Nehri sınır olacaktır. İmroz, Bozcaada ve Tavşan adaları dışındaki Ege Adaları Yunanistan'a bırakılacaktır. Buna karşılık Midilli, Sakız, Sisam ve Nikarya adaları asker ve silahtan arındırılacaktır. Bu arada Türkiye, Kıbrıs ve Mısır'ın İngiliz yönetimine geçtiğini kabul edecektir.
Suriye Sınırı: 20 Ekim 1921'de Fransa ile TBMM Hükümeti arasında imzalanan Ankara Antlaşmasında kabul edilen sınır aynen benimsenecektir.
Irak Sınırı ( Musul Sorunu ): Konferansın bitiminden 9 ay sonra yapılacak olan Türk-İngiliz görüşmelerinde çözümlenecek, anlaşma sağlanamazsa çözüm Milletler Cemiyeti'nin kararına bırakılacaktır.
Boğazlar: İtilaf Devletlerinin işgali tümüyle kalkacak, boğazlar Türkiye'nin başkanlığındaki uluslararası bir komisyon tarafından yönetilecektir. Bu komisyonda Türk temsilcinin yanı sıra Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'ın temsilcileri bulunacaktır. Ayrıca Çanakkale mıntıkasında sahilden 20 kilometrelik bir bölge ile İstanbul Boğazının her iki tarafının 15 kilometrelik mıntıkası asker ve silahtan arındırılacaktır.
Kapitülasyonlar bütün sonuçlarıyla kaldırılacaktır. Osmanlı borçları, Osmanlı Devleti'nden ayrılan ülkeler arasında paylaştırılacak ve Türkiye'nin payına düşen borçların ödenmesi taksitlere bağlanacaktır. Yunanistan'dan istenen tamirat bedeli karşılında Karaağaç Türkiye'ye verilecektir. Türkiye içinde yaşayan Müslüman olmayan azınlıklar hukuken ve fiilen Türk uyruklu sayılacak ve kendileri için her türlü hayır kurumu ve okul açabileceklerdir. Türkiye'de yaşayan Rumlarla Yunanistan'da yaşayan Türkler karşılıklı olarak değiştirilecektir. İstanbul'da yaşayan Rumlarla, Batı Trakya'da yaşayan Türkler bu değiş tokuşun dışında tutulacaklardır.
Lozan Barış Antlaşması ile yeni Türk Devleti'nin varlığı ve bağımsızlığı tüm dünya tarafından kabul edilmiştir.
Ayrıca 28 Temmuz 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı, bu antlaşmayla resmen ve fiilen sona ermiş, Sevr Antlaşması da geçerliliğini kaybetmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu antlaşmasının 100. yılı anısına Lozan Barış Antlaşmasının 100. Yılı konulu 1 adet Anma pulu ve İlk Gün Zarfı 24.07.2023 tarihinde dolaşıma sunulmuştur.
Konu ile ilgili diğer pulları görmek isterseniz Tıklayınız ( Atatürk ).
PTT Duyurusu
Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş 24 Temmuz 2023 tarihinde dolaşıma sunulan Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yılı konulu 10,00 TL bedelli ( 38 x 38 mm boyutunda ) Anma Pulu, söz konusu pula ait 20,00 TL bedelli İlk Gün Zarfı abone sayısı kadar PTT İşyerlerinde, www.filateli.gov.tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunulacaktır.
Ulus PTT Müdürlüğü/ANKARA adresinde
Lozan Barış Antlaşması'nın 100.Yılı 24.07.2023 ANKARA
ibareli İlk Gün Damgası kullanılmıştır. 2.000 adet
|