Konu: Mantarlar 1995
Amanita phalloides ( Köygöçüren, Evcikkıran ):
Şapka 5-12 cm, sonradan yaygınlaşır, düzgün, yeşilimsi sarı veya grimsi zeytuni, radyal olarak düzenlenmiş koyu grimsi zeytuni ince fibrilleri var. Lamelleri serbest, beyaz. Sapı 7-15 x 1-2 cm, beyaz zemin üzerinde soluk yeşilimsi zonları var, sapın halkası zarımsı ve aşağıya doğru sarkık, volva ( çanak ) kese biçimli, beyaz, üst kısmından 1-2 cm serbest. Geniş yapraklı ağaçlar altında özellikle meşeler altında ve sonbaharda yetişir. Soğuk bölgelerden kaçınır. Nadir olarak İstanbul civarında görülür. Uygun mevsimlerde bol olarak yetişir.
Öldürücü zehirlidir, falloides sendromuna neden olur.
Lepiota helveola Bres:
Şapka 1,5-6 cm, sonradan yaygınlaşmış konveks bir hal alır, şapka beyaz bir zemin üzerinde konsentrik durumda dizili, şarabi pembeden et rengine kadar olan pullara sahiptir. Lameller serbest, sonradan mesafeli bir hal alır. Sapı 2-7 x 0.3-1 cm, silindirik, alt kısmı beyaz bir zemin üzerinde şarabi pembe renkli zonlar taşıyor. Ilık iklimli yerlerde otlar arasında, ilkbahar veya sonbahar mevsimlerinde Akdeniz bölgesinde ve Doğu Anadolu’da yetişir.
Öldürücü zehirlidir ve falloides sendroma neden olur.
Gyromitra esculanta:
Şapka 5-10 cm, küremsi, beyin benzeri kıvrımları var, kırmızımsı kahverenginden çok koyu kahverengine kadar değişen renklerde. Sapı 2-6 x 1-3 cm, eşit kalınlıkta veya tabana doğru birazcık daha kalın hale gelir, beyaz, bazen et renginde, yüzeyi beyaz keçemsi, biraz oluklu. Akdeniz ve Ege bölgelerinde, çam ormanlarındaki kumlu topraklarda ilkbaharda yetişir.
Belli şartlar altında ölüme yol açabilecek ciddi zehirlenmelere ( Gyromitra sendromu ) neden olur.
Amanita gemmata:
Şapka 3-10 cm, ovoid, sonra yaygınlaşır, kenarları kısa çizgili, yüzeyi düzgün, parlak sarı, toprak rengi sarı veya hemen hemen portakal rengi, seyrek veya saçılmış durumda birkaç tane beyaz zarımsı parçalara sahiptir. Lamelleri serbest, beyaz. Sapı 5-10 x 1,5-2 cm. hemen hemen eşit kalınlıkta, beyaz veya limon sarısı renklidir, sapın halkası hemen gözden kaybolur, volva ( çanak ) sapın etrafını çeviren nazik püsküllü bir top şeklini almıştır. Çam, yaprak döken ve karışık ormanlarda, yaz aylarında yetişir.
Zehirlidir ve pantherin sendroma neden olur.
Bu pullara ait bilgiler ve dökümanlar Uludağ Ünivesitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fabrettin Gücüm'den sağlanmış, kompozisyonlar ise Sanatçı Fahri Karagözoğlu tarafından hazırlanmıştır.
Konu ile ilgili pulları görmek isterseniz Tıklayınız.