Konu: Evliya Çelebi’nin Doğumunun 400.Yıldönümü
Türk ve dünya kültür tarihi açısından son derece önemli bir şahsiyet olan Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yılıdır. Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Kuruluşu UNESCO’nun 22 Eylül 2009 tarihinde gerçekleştirilen 35. Genel Konferansında 2011 yılı anma ve kutlamalar listesinde “ Evliya Çelebi’nin 400. Doğum Yıldönümü ” resmi olarak ilan edilmiştir.
Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yıldönümü münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organizatörlüğünde başta ülkemizde olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde büyük seyyah Evliya Çelebi ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir,
Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin ( MEDAM ) İstanbul’da düzenlediği “ Evliya Çelebi’nin İstanbul’u ” adlı sergi ve konferansla başlamıştır. 26 Şubat 2011 tarihinde Ankara Resim Heykel Müzesi’nde Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Martti Ahtisaari’nin katılımı ile “ Evliya Çelebi’nin Anadolusu ” sergisi gerçekleştirilmiştir.
25 Mart 2011 tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen Uluslar arası Sempozyum ve sergi açılışına Bakanlık olarak üst düzey katılım sağlanmış ve İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu performans sergilemiştir.
Evliya Çelebi’nin gezdiği yerler, bu yerlerin özellikleri ve ziyaret tarihlerini tek tek belirten detaylı haritalar hazırlanmıştır. Tüm seyahatlerinin gösterildiği, bilgilendirici metin ve vinyetlerin bulunduğu 70x100 cm boyutunda bir genel harita ile, yine aynı boyutta çocuklar için illüstratif bir başka harita daha hazırlanmıştır. Evliya Çelebi’nin seyahat ettiği tüm coğrafyayı kapsayan, biri yetişkinlere diğeri çocuklarımıza yönelik olarak hazırlanan bu temel haritalara
“ Evliya Çelebi’nin Dünyası ” adı verilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile ilgili bu şekilde bir kartografik çalışma ilk defa gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Evliya Çelebi’nin seyahat ettiği coğrafya, paftalar şeklinde ve genel haritadan daha ayrıntılı olarak tasarlanmıştır. Bu haritalar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışında tertip edeceği her etkinlikte
“ EVLİYA ÇELEBİ’NİN DÜNYASI ” sloganıyla sergilenmiş olan yirmi yedi parçadan oluşan bu illüstratif harita koleksiyonu Çelebi’nin ve muhteşem eserinin anlaşılmasına önemli katkılar sağlamıştır.
25 Mart 1611'de İstanbul'un Unkapanı semtinde doğdu. Babası Derviş Mehmed Zilli, I. Süleyman’dan I. Ahmed’e kadarki padişahların kuyumcubaşılığında bulunmuş ve seferlere katılmıştır. Çelebi ailesi aslen Kütahyalı olup, fetihten sonra İstanbul'a yerleşmiştir.
Evliya Çelebi, çok iyi bir öğrenim gördü. Önce mahalle mektebine gitti. Daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'ne girdi. Burada yedi yıl okuduktan sonra saraya özgü bir okul olan Enderun'a devam etti.
Okul öğreniminin dışında özel hocalardan Kur'an, Arapça, güzel yazı, musiki, beden eğitimi ve yabancı dil dersleri aldı. Kur'an'ı ezberleyerek hafız oldu.
Evliya Çelebi, öğrenimini bitirdikten sonra sarayda görev aldı. Yaptığı işlerle padişah ve devlet ileri gelenlerinin beğenisini kazandı.
Evliya Çelebi, bu gezileri sırasında çok ilginç yerler gördü. Yeni insanlarla tanıştı. Birçok olayla karşılaştı. Karşılaştığı ilginç olayları okuyucuya anlatarak kitabına renk kattı.Gezileri sırasında birçok kez ölümle burun buruna geldi. Savaşlara katılarak hem savaşları hemde o yerleri anlattı. Gezmek için gittiği son yer Mısır oldu. 1682 yılından sonra vefat etti.
Konu ile ilgili diğer pulları görmek isterseniz Tıklayınız.