Konu: Mevlana'nın Doğumunun 750. Yılı
PTT İdaresi, Mevlâna’nın Doğumunun 750. Yıldönümü nedeniyle basılmıştır.
50 kuruşluki pul ( 3 renkli ) Konya Müzesinin bir kısmını kaplıyan yeşil kubbe ( Kubbe-i Hadra ) nm resmini taşımaktadır.
Bu kubbe Mevlâna Türbesi üzerinde yükselmektedir. Kubbe ve türbe 1284 yılında Mimar Tebrizli Bedreddin tarafından inşa edilmiştir.
100 kuruşluk pul Konya Müzesi eski Mevlevi dergâhının bir asır önceki resmini temsil etmektedir. Bu resmin aslı yüz sene evvel Askeri Mühendis ve Ressam Hüsnü Yusuf Bey tarafından yapılmıştır.
Şarkın en yüksek şiir âbidelerinden biri olan Mesnevi, İran dili ile yazılmış olmakla beraber büyük bir Türk şair ve mütefekkirinin eseridir. İslâm âleminde Mevlâna lâkabile umumî bir hürmet kazanmış olan Celâlettin Rumî memleketce olduğu gibi ırkca da halis Türktür. Ana dili türkçedir. Türkçe eserleri ve şiirleri varsa da eserlerinde en çok kullandığı lisan Farisi ve Arap dilleri oldu. Devrinin ilim ve edebiyatta ifade vasıtası bu lisanlardı.
Ona Rumî denmesi Şark milletleri arasmda Anadolunun o zaman Diyarı Rum ismiyle anılmasından ve Belh’de doğmakla beraber çocukluğunda babasiyle birlikte Konya’ya gelerek orada yerleşmiş olmasındandır.
Celâlettin Rumî, Mevlevi tarikatının piridir. Mevlevilik İslâm dininin esaslarım tasavvufî bir şekilde telâkki ve «
vahdeti vücut » ( panthcisme ) itikadına, yani bütün varlığın Tanrıdan ibaret olduğu inanışına istinat eder. Celâlettin’in felsefesi tamamiyle dinî ve İlâhî mahiyettedir. İbadetlerinde ve şiirlerinde terennüm ettiği daima bu İlâhî aşk ve vccddir.
Tarikatının âyini musiki ile dönerek Allahı anmaktır ki, buna sema derler. İlâhî aşk ile coşup dönerek ibadet etmek şeklindeki âyin, dünyanm ve kâinatın mütemadi bir deverandan ibaret olmasının remzidir. Dünya nasıl güneş etrafında dönüyorsa, Mevlevi dervişi de manevî güneş olan İlâhî cezbe ile dönerdi.
Mevlevilik Mesnevi gibi büyük bir şiire istinat ettiği, ince temsilleri ihtiva eylediği ve bilhassa âyinlerinde musikiyi ve bir çeşit İlâhi raks demek olan semayı kabul ettiği için olacak ki, Celâlettin Rumî tarikatına mensup olanlar arasında daima şairler, musiki üstadları ve çok ince ve zarif adamlar yetişmiştir.
Mesnevi 26 bin beyiti muhtevidir. Her beyitin kafiyesi müstakil olduğu için bu tarzda yazılan manzumelere Mesnevi ismi verilir. Celâlettin Rumi’nin Mesnevi’dcn başka otuz bin beyitlik bir büyük Divani, «
Fih mafih » ve «
Mecalisi seb’a » isimli eserleri vardır.
Celâlettin Rumî Horasanın Bclh şehrinde 1207 tarihinde doğdu. Babası Sultanülulema ünvaniyle meşhur olan Mehmet Bahattin Velcd’dir. Soyu Harzemşah hükümdarlık ailesiyle akrabadır. Annesi Belh, emiri sultan Rüknettin'in kızı Mümine Hatundur.
Babası, memleketinde haiz olduğu büyük nüfuzu hükümdarın çekememesinden dolayı memleketinden hicrete mecbur olmuş, bir müddet Bağdatta, sonra Hicaz, Sam, Malatya ve Erzincan’da bulunmuş, nihayet Konya’ya gelerek orada yerleşmiştir. Konya’ya çocukluğunda gelen Celâlettin, babasının ölümünden sonra onun yerine müderris oldu ve meşhur Şemsettini Tebrizi ile görüştükten sonra tasavvufa dalarak derslerini bıraktı.
Mesnevi bundan sonra yazılmış ve Mevlevi tarikat! de bundan sonra kurulmuştur. Celâlettin 1273 tarihinde Konyada vefat etti.
Bu serinin kenarları dantelsiz ve tek tarafı dantelsiz olanları vardır.
Konu ile ilgili diğer pulları görmek isterseniz Tıklayınız. ( İz Bırakanlar )